Het verhaal

 

 

 

In Nederland is naar schatting anderhalf miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen en schrijven, waardoor zij in het dagelijks leven – privé of op het werk – minder goed kunnen functioneren. Van deze anderhalf miljoen is één miljoen van Nederlandse afkomst en een half miljoen van niet-Nederlandse afkomst. Ongeveer 250.000 volwassenen in ons land met een Nederlandse achtergrond zijn analfabeet.  (bron: Stichting Lezen en Schrijven)

 

Een oproep van de Stichting Lezen en Schrijven maakte dat scenarioschrijfster Liesbeth Wieggers en regisseuse Anniken Fjesme zich in dit onderwerp gingen verdiepen. Ze spraken studenten en een gedreven docente van een school voor laaggeletterden, waardoor zij de korte film ‘Letters’ een waarheidsgetrouwe invulling konden geven.

Anniken komt oorspronkelijk uit Noorwegen en herkent het gevoel van machteloosheid een taal niet goed te kunnen lezen en schrijven. Dat ze om hulp moet vragen voordat ze een belangrijke e-mail verstuurt of dat ze geschokte ouders aan de lijn krijgt omdat ze per ongeluk hun kinderen heeft uitgenodigd voor een “uitkleedfeestje” in plaats van “verkleedfeestje”. Grappig, maar toch schaamt ze zich.

Bij het bezoek aan de school voor laaggeletterden werd het duidelijk dat er achter iedere leerling een heftig verhaal schuilgaat en dat het leerproces een belangrijk kruispunt in hun leven is. Wat Anniken zo aanspreekt in het verhaal “LETTERS” is dit kruispunt; de vreugde die losbarst bij het overwinnen van dit probleem. De film moet het gevoel geven dat alles mogelijk is, dat het leven speels is. Dit klopt met verhalen die ze heeft gehoord op de school voor laaggeletterden. Als antwoord op de vraag wat leren lezen en schrijven de cursisten heeft opgeleverd kreeg ze antwoorden als: “ik voel me voor het eerst echt vrij, “ik leef nu echt”, “ik ben niet meer bang”, “ik kan alles”. Daar gaat het om.

“Letters” is een film over leren lezen en schrijven. Het vertelt het verhaal van Toine, de vader van Sarah, die na zijn 30e eindelijk zijn gevoel van  schaamte overwint en de stap neemt zich op te geven voor een cursus. Een keuze die zijn leven voorgoed zal veranderen…